h

Column: “De democratie in onze gemeente werkt”

26 april 2023

Column: “De democratie in onze gemeente werkt”

Foto: Marcel Lathouwers / SP

In en om de straat Overstort hebben buurtbewoners zichzelf verenigd. Zij zijn standvastig gebleven in hun strijd om een veiligere straat. En wat blijkt? De aanhouder wint! De straat Overstort zal in het jaar 2023 of 2024 op de schop gaan. SP-commissielid Jacco Graaf heeft de ontwikkelingen van dichtbij meegemaakt en schrijft hierover in zijn column.

“In de krap anderhalf jaar dat we nu verder zijn, en dat ik er zelf bij betrokken ben, is er veel bereikt. Ik herinner me nog de gezellige bijeenkomsten bij Ingrid in de tuin, waar we onder het genot van koffie (en heel vaak taart), de dingen bespraken die ons dwars zaten, de momenten van stilte vanuit het college, weer beloftes die niet waar werden gemaakt en andere actie-ideeën. Een actie die me nog goed bijstaat is de krijt-actie: samen met kinderen uit de buurt en andere omwonenden hebben we op verschillende plekken op de Overstort zebrapaden getekend en hindernissen geplaatst met daarop een 30-bord. Deze actie bleek ook door de politie niet onopgemerkt. En ook de krant was van de partij! Zo werd deze bewonersactie goed op de kaart gezet en het aandeel van onze partij kwam goed uit de verf.

Na het aantreden van het nieuwe college werd er contact gelegd met de nieuwe wethouder, Thijs Visser. Hij bleek in dit alles een meer betrouwbare partij, want in het meeste hield hij woord. Er is regelmatig contact geweest en hij verscheen op de bewonersavond. Na het moedige inspreken van Ingrid bij de gemeente, is er een zwartboek aangeboden en mochten we vorige maand aanschouwen dat de schop nu eindelijk in de grond gaat: de Overstort wordt verkeersveiliger gemaakt! Is het niet dit jaar, dan volgend jaar.(*)

De actiegroep “Overstort, 30 is zat!” is inmiddels ‘begraven’ en is uit de dood opgestaan, nu in de gedaante van een echte bewonerscommissie in de buurt Oostersluis, met Ingrid Peerdeman als kartrekker.

Zo zie je maar: de aanhouder wint, en ik ben trots dat ik als radertje in het SP-geheel mijn bijdrage daaraan heb mogen leveren.”


(*) Het NHD-artikel, dd. 18 april 2023: "Meedenken over eigen straat", treft u in de bijlage onder dit artikel aan (pdf).


Foto: . / .
 Foto: SP-commissielid en werkgroepcoördinator Jacco Graaf.

U bent hier