h

Dankzij SP meerdere uitgiftepunten voor gratis menstruatieproducten

30 november 2022

Dankzij SP meerdere uitgiftepunten voor gratis menstruatieproducten

Foto: . / .

De aanpak van armoede is een stapje dichterbij gekomen. De gemeente trekt namelijk extra geld uit om menstruatieproducten uit te geven aan vrouwen en meisjes die dat nodig hebben. Onlangs is daarvoor in de gemeenteraad van Stede Broec, een voorstel van o.a. PvdA/GL en SP aangenomen. "Het helpt de gezondheid en de waardigheid van onze inwoners."

De armoede in Nederland is in de afgelopen jaren schrikbarend toegenomen. Het is zelfs zo erg dat het Rode Kruis in Noord-Holland ontbijtpakketten op scholen uitdeelt, omdat de gezondheid van onze kinderen in gevaar is. Menstruatiearmoede is ook zo'n groeiend probleem. Eén op de tien vrouwen en meisjes heeft ermee te maken, in steden is dat zelfs één op de drie. SP-fractievoorzitter Monique de Vogel daarover: “Het is toch te gek voor woorden dat men gewoon niet meer mee kan doen met culturele en met sportactiviteiten, of gewoonweg niet naar school of werk durven omdat ze niet voldoende beschermd zijn?" Naast dit sociale gemis levert het ook een gevaar op voor de gezondheid van deze vrouwen en meisjes en tast het hun waardigheid aan. De SP is daarom blij dat het voorstel is aangenomen.

Over een jaar zal de samenwerking tussen de gemeente en de landelijke Stichting Armoedefonds - die ervoor zorgt dat de middelen op de juiste plekken terechtkomen - worden geëvalueerd. Op dat moment zal duidelijk zijn hoe in onze gemeente de menstruatiearmoede structureel het beste aangepakt kan worden.


De aangenomen motie 'Menstruatiearmoede' treft u hier aan.

U bent hier