h

“Minder voor de aandeelhouders is meer voor de medewerkers”

4 september 2022

“Minder voor de aandeelhouders is meer voor de medewerkers”

Foto: Marcel Lathouwers / SP

Op 3 september jl. organiseerde de SP haar Koopkrachtsymposium in het schitterende vakbondsgebouw De Burcht te Amsterdam. Experts als Arjan Vliegenthart (directeur van het Nibud), Rodrigo Fernandez (onderzoeker bij SOMO), Sander Heijne (onderzoeksjournalist en auteur Fantoomgroei), Mirjam de Rijk (journalist bij onder meer de Groene Amsterdammer) en Joost van Doesburg (FNV Schiphol) spraken o.a. over waarom mensen in deze rijke samenleving in financiële nood kunnen zitten. Ze droegen tevens enkele oplossingen aan.

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart cijferde voor dat 1 op de 6 gezinnen basale uitgaven als de huur niet kunnen betalen en dat 23% van de bevolking ‘financieel ongezond is’; “zij zijn één tegenslag van schulden verwijderd”. Over het onlangs gepresenteerde maatregelenpakket van Rutte zegt Dhr. Vliegenthart: “Er is een brede aanpak nodig om mensen structureel het hoofd boven water te kunnen laten houden. Daar heb je de regering voor nodig, maar ook de woningcorporaties en de werkgevers”.

Een voormalig postbezorger was 38 jaar in dienst bij zijn werkgever. “Als je bedrijf de beurs op gaat, dan ben je de pineut”, zo stelde hij. “Na jaren van werkdrukverhoging en het treiteren van werknemers, ben ik met wederzijds goedkeuren eerder uit dienst getreden.” Deze man heeft lang en hard voor hem en zijn gezin gewerkt, maar nu lijkt het alsof hij daarvoor gestraft wordt: met een inkomen van maar 1062 euro per maand, is zijn energierekening onlangs gestegen naar 285 euro per maand. Dat is bijna 1/3e van zijn inkomen.

Veel mensen zoals hij moeten dus flink puzzelen om te kunnen overleven, anderen kunnen het gewone leven in feite al niet meer betalen. De

Foto: Marcel Lathouwers / SP
armoedeval is te wijten aan de ‘marktwerking’- ideologie, waarbij grote bedrijven eerst aan hun geldzuchtige aandeelhouders denken en dan pas aan hun noodlijdende medewerkers. Het Kabinet Rutte is een extreem voorbeeld binnen deze neoliberale ideologie en zal daarmee niets gaan betekenen voor deze hardwerkende Nederlanders.

De lonen, het AOW en de uitkeringen moeten omhoog en de kosten moeten omlaag. De SP pleit voor crisismaatregelen en structurele oplossingen. Kom zaterdag 17 september met ons mee naar het Malieveld in Den Haag. Want het is genoeg geweest!


 

 

News

U bent hier