h

Vrouwen, gebruik jullie stemrecht!

16 maart 2022

Vrouwen, gebruik jullie stemrecht!

Foto: Wijnand Doffer / SP

Het is 14 Maart, 19.30 en de zaal vult zich. De Vrouwen van Nu nodigen de politieke partijen uit tot een spannend debat. Monique Vogel onze lijsttrekker, natuurlijk in het rood, is er klaar voor! Regels worden uitgelegd, elkaar met respect benaderen, ten slotte zijn we vrouwen. Natuurlijk mag de blik terug in de geschiedenis van de vrouw en de politiek niet missen. Het blijft verbazingwekkend om te horen hoe zeer onze voormoeders voor een plek in de toen nog mannelijke gemeenteraad/ politiek moesten vechten. Dus de onmiskenbare boodschap wordt gelijk meegegeven: vrouwen gebruikt jullie stemrecht!

Tijd voor een korte ronde met een blik vol trots terug en blik vol verwachting vooruit. Alle partijen zijn trots op voorzieningen in Stede Broec en bij de blik in de toekomst komen krachtige woorden voorbij als verkeersknelpunten, tevreden inwoners, biodiversiteit, veiligheid en leefbaarheid. De SP maakt haar statement met een duidelijke uitspraak: “niet alleen mensen in de raad maar ook op straat!” Hierbij is de trots op een sterke kadergroep die nauw in contact staat met de inwoners van Stede Broek goed voelbaar. Weten wat er speelt onder de bevolking en daar gehoor aan geven, is immers waar wij voor staan: actief en betrokken!

Met verschillende stellingen worden de partijen uitgedaagd om het publiek duidelijk te maken waarvoor zij staan. Monique verwoordt helder waarvoor de SP staat en ook waar wij het verschil in kunnen maken.

  • Stelling ‘SED’ (Samenwerking van Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland): De SP legt de nadruk op ambtelijke samenwerking, naar verbindingen zoeken en vooral luisteren naar de inwoners. Monique is zich bewust van deze monsterlijke klus.
  • Stelling ‘Verkeersplan Stede Broec’: Hier kan de SP schitteren met goede, succesvolle acties die in de gemeente onder inwoners wel bekend zijn zoals “Overstort, 30 is zat”. Daarnaast wil de SP zich sterk maken voor goed toegankelijk openbaar vervoer voor onze inwoners.
  • Stelling ‘Over vier jaar voldoende woningen’: Waar ander partijen de nadruk op sneller bouwen en verkorte procedures leggen, benadrukt Monique dat dit allemaal niet werkt mits er geen doorstroming plaatsvindt. Afspraken met woningcorporaties over hoogte van huur, voldoende sociale woningbouw en ook voldoende koopwoningen worden genoemd. Wonen moet beschikbaar en betaalbaar zijn en blijven.

Opvallend voor mij als bezoeker van dit debat is dat tussen de verschillende partijen veel overeenkomsten zijn. Dit geeft hoop op een goede samenwerking, waarbij de SP als nieuwe binnenkomer de sociale kant, dichtbij de mensen van Stede Broec, in een nieuw licht kan zetten.

Door: Eveline van Lingen

 

Reactie toevoegen

News

U bent hier